Behold den gratis lagringsplassen din hos OneDrive

Microsoft OneDrive er Microsoft sin egen skylagringstjeneste, og har så langt tilbudt alle brukere 15GB gratis lagringsplass. Nå har de derimot ombestemt seg, og setter den den gratis lagringsplassen til kun 5GB. Det betyr at stort sett alle gratisbrukere mister 10GB lagringsplass, men heldigvis er det ikke for sent å stoppe.

Slik kan du beholde den gratis lagringsplassen din hos OneDrive

Heldigvis tilbyr Microsoft de som allerede har en brukerkonto der om å få beholde alle de femten gigabytene sine, men det krever at man går inn på denne nettsiden og «oppgraderer» kontoen sin. Dette er også gratis, og alle som ikke gjør det mister 10GB når Microsoft ruller ut oppdateringen. Å oppgradere kontoen sin tar bare noen få sekunder, og det eneste man trenger å gjøre er å følge lenken, logge inn på Microsoft-kontoen sin, og vips så er den permanent oppgradert til å beholde den originale lagringsplassen.

Skjermdump fra nettsiden hvor man må oppgradere OneDrive.

Skjermdump fra nettsiden hvor man må oppgradere OneDrive.

Etter oppdateringen mister man også de 15GB man tidligere fikk ekstra ved å la appen ta automatisk backup av mobilbildene dine, så dersom du ikke betaler nå får du i utgangspunktet ikke mer enn 5GB. Også denne endringen kan stoppes ved å oppgradere kontoen sin i tide, men vil altså ikke være tilgjengelig for andre brukere fremover.

Konkurrenten Google holder fortsatt på 15GB for vanlige gratisbrukere, med ulike intensiver for å oppgradere plassen gratis.

Les også: Få 1TB gratis lagringsplass på Google Drive.

Vil folk fortsatt bruke OneDrive?

Med de betydelige kuttene i lagringsplassen i forhold til konkurrentene spørs det hvor mange som kommer til å velge OneDrive fremover. Microsoft har sagt at kuttene var nødvendige på grunn av at det rett og slett ble for dyrt å drifte serverne med så mye gratis lagringsplass, så det er jo litt merkelig at konkurrenter kan tilby like store, eller større, mengder med lagringsplass gratis.

Det er ingen tvil om at brukere flest er veldig imot denne oppdateringen, og Microsoft har fått gjennomgå på ulike sosiale medier og internettforum. Dette ser derimot ikke ut til å forandre planene til Microsoft.

Også betalende kunder mister lagringsplass hos OneDrive

Selv om man allerede betaler for en oppgradert lagringsplass hos OneDrive, mister man litt av denne når oppdateringen trer i kraft. Office 365-kunder har frem til nå hatt ubegrenset med lagringsplass, men denne har blitt redusert til 1TB. Microsoft har rapportert om mange brukere som lastet opp hele film-, og seriesamlinger på nesten 100TB på tjenesten, og det er trolig dette de ønsker å få slutt på med denne oppdateringen. 1TB er stort sett nok for folk flest som bruker tjenesten til å lagre bilder og dokumenter, så disse kundene blir trolig veldig lite berørt av endringen.

Du mister lagringsplassen din hos OneDrive i starten av 2016

Oppdateringen til tjenesten er planlagt å komme ut på nyåret i 2016, så hvis du vil beholde den gratis lagringsplassen din hos OneDrive må du være nokså kjapp med å «oppgradere» kontoen din ved å følge linken i starten av artikkelen.

Om du glemmer å oppgradere kontoen kan du ikke lenger laste opp nye dokumenter eller filer før den brukte lagringsplassen blir under 5GB.

Hva synes du om at Microsoft kutter ned på lagringsplassen?

Storytel – som Spotify og Netflix for bøker

Strømmetjenester som Spotify, Netflix, Viaplay og lignende har tatt markedet med storm de siste få årene, og blir bare mer og mer utbredt. Men visste du at det også finnes strømmetjenester som lar deg strømme e-bøker og lydbøker? Storytel gjør nettopp dette, og tilbyr brukerne sine flere tusen bøker på både norsk, svensk og engelsk.

Man kan lytte til bøker fra datamaskinen, og både lese og lytte til bøker fra mobilen og nettbrettet. Det er applikasjoner til både Android, iPhone og Windows Phone. Det er veldig enkelt å bytte mellom å lese og å lytte, og det er ingenting i veien for å lytte til ett kapittel og lese det neste. Appen husker hele tiden hvor du var siste du brukte den, og man kan når man helst bytte mellom lytting og lesing.

Storytel har et stort bibliotek besteånde av både bestselgere og mer ukjente bøker, i alle slags sjangere. Her er det noe for alle, uansett om du liker krim, spenning, barnebøker eller biografier.

Slik fungerer Storytel

Storytel fungerer på samme måte som med andre strømmetjenester, hvor man betaler en månedlig avgift for å få tilgang til hele biblioteket. Å være medlem koster 169kr per måned, og det er et løpende abonnent som fortsetter til man avslutter det. Det er også mulig å kjøpe gavekort hvor man kan forhåndsbetale for 1, 3, 6 eller 12 måneder av gangen. Dette gir deg en kode som kan brukes på en konto, så det er godt mulig å gi bort et abonnent i gave til bursdag eller jul.

Når man har registrert seg og kommet i gang har man altså tilgang til hele biblioteket med e-bøker og lydbøker, og det er ingen begrensninger på hvor mange bøker man kan lese eller lytte til så lenge man er medlem.

Storytel lar deg lese og lytte til bøker for et månedlig beløp.

Storytel lar deg lese og lytte til bøker for et månedlig beløp.

I utgangspunktet må man være koblet til internett for å bruke tjenesten, men det er mulig å laste ned inntil 5 bøker offline om gangen. Dette er perfekt til lange bilturer, flyturer eller lignende, og hvis man har lest ferdig alle fem kan man enkelt koble seg opp mot internett i noen minutter for å bytte dem ut med 5 nye.

Prøv Storytel gratis

Det er gratis å prøve Storytel, og alle brukere får prøve tjenesten i 14 dager før man må betale noe som helst. På denne måten kan man enkelt lage seg en brukerkonto for å sjekke om dette er noe som passer deg uten å måtte betale for det. Så, hva venter du på?

Registrer deg på Storytel ved å følge denne linken.

Uber gir deg billig skyss uten noe stress

Det er ikke mange ukene siden Uber lanserte tjenestene sine i utvalgte deler av Europa, og Oslo var en av pilotbyene. Siden den tid har det vært utrolig mange reaksjoner fra både taxiindustrien, kommunale myndigheter og ikke minst vanlige folk som har meninger om dette. Uber ble et glohett tema, og tjenesten har dermed fått en god start med all den gratis markedsføringen den har fått. Hvorvidt tjenesten faktisk er lovlig eller ikke tør jeg ikke å uttale meg om (for jeg har ingen bakgrunn innenfor rettsvitenskap), men jeg er meget interessert i konseptet. Det kan nemlig virke som folk begynner å bli mer åpne for å dele ressurser (og samtidig spare penger) når man begynner å velge tjenester som Uber og Airbnb.

Uber logo

Hvis man har tenkt å delta i diskusjonen om Uber er det verdt å merke seg at det er to forskjellige konsepter – Uber Pop og Uber Black. Uber Black er for limousiner, og disse trenger ikke løyve for å kjøre mot betaling. Uber Pop lar derimot vanlige folk kjøre andre rundt mot betaling, og blir derfor sammenlignet med pirattaxi.

Slik fungerer Uber

Så vekk fra diskusjonen om lovlighet, og over til det praktiske. Hva er egentlig Uber, og hvordan fungerer det? Enkelt nok laster man ned en applikasjon på mobilen, fyller ut informasjon om hvor man vil kjøre, så får man med det samme tilbud opp på skjermen. Da vet må på forhånd prisen man skal betale, og betaler det hele via appen. Etter en stund dukker bilen opp for å hente deg, kjører deg dit du skal, og setter deg av. Det hele er kontantløst, for kjøreren får pengene sine fra Uber-applikasjonen, ikke fra deg selv.

Det er flere fordeler med å bruke Uber Pop fremfor å ta en taxi, og først og fremst kan man regne med en veldig mye billigere sum for turen. I tillegg er den store fordelen at man alltid vet hva turen vil koste før man faktisk setter seg i bilen.

Etter at man har kjørt med Uber kan man legge igjen en referanse med tilbakemeldinger på sjåføren man brukte, så det er med andre ord viktig for sjåføren at du blir fornøyd.

Prøv Uber gratis!

Er du interessert i hvordan Uber fungerer? Flott, for i desember 2014 kan du prøve en tur gratis. Man kan nemlig bruke rabattkoden «oslofirst» frem til nyttår, og få 300kr avslag på turen. Så husk det neste gang du trenger skyss hjem fra byen! Om du skulle kjøre for mer enn 300kr må du selv betale for mellomlegget, men det er ingenting i veien for å få en helt gratis tur hvis du kjører for under denne summen.

For å komme i gang med tilbudet må man laste ned applikasjonen til mobilen eller nettbrettet sitt, og legge inn rabattkoden der. Selve applikasjonen lastes ned på samme måte som alle andre, via Google Play eller Apple Store.