Hvilken nettleser bør du velge

For å surfe på internett trenger man en nettleser, men hvilken skal man egentlig velge? Veldig mange bruker fortsatt Internet Explorer, men det finnes mange bedre alternativer tilgjengelig, og her skal vi gå gjennom de mest populære, de nyttigste og de beste nettleserne, slik at du selv kan velge hvilken som passer aller best for deg.

Før vi går over alle i detalj kan jeg raskt gå gjennom mine egne observasjoner, basert på besøk på nettsidene mine. De siste 50 000 klikkene har vist at folk bruker følgende:

  • Chrome (63 %)
  • Firefox (16 %)
  • Internet Explorer (4 %)
  • Safari ( <1 %)
  • Ellers går det i diverse mobile nettlesere, som Mobile Safari, Samsung Browser og lignende.

Chrome

Google sin Chrome har raskt tatt over den største andelen av nettleserbruk i verden, og er trolig den objektivt beste nettleseren. Det er både enkelt og raskt å tilpasse nettleseren til eget bruk, enten ved hjelp av de tusenvis av tilleggsfunksjoner man gratis kan laste ned fra nettbutikken, eller de andre tusenvis av temaene som kan gjøre Chrome mer personlig. Chrome er rask, bruker lite kraft fra datamaskinen, og har et minimalt og enkel design. Hva er det å ikke like?

Mozilla Firefox

Firefox hadde sin storhetstid før Chrome ble populært, og var på den tiden den aller beste nettleseren. Nå har derimot Chrome tatt kronen, men som statistikken viser er det fortsatt mange som sverger til den brennende reven (meg selv inkludert). Også her har man et enormt utvalg med tilleggsfunksjoner fra nettbutikken, som også her er helt gratis. Det er ikke like enkelt å lage eller laste ned temaer til Firefox som Chrome, men ellers er de to nettleserne veldig like.

Nå om dagen er fortsatt Firefox en god nettleser, men den krever litt mer ressurser av datamaskinen enn det Chrome gjør.

Internet Explorer

Selv om Internet Explorer har blitt bedre med årene, er den fortsatt et par hakk dårligere enn både Firefox og Chrome. Det er rett og slett ingen store fordeler med IE fremfor en av disse andre, og den eneste grunnen til at mange fortsatt bruker det er ene og alene at dette kommer som standardnettleser på de aller fleste datamaskiner.

Netscape Navigator

Også denne nettleseren var noe populær på 90-tallet, men nå er det nesten 10 år siden siste oppdatering, og det er derfor best å holde seg vekk fra denne nettleseren. I løpet av alle disse årene har vi fått HTML5 og andre fine funksjoner for å vise nettsider, og derfor er det ikke lurt å gå for en utdatert nettleser. Sikkerheten hos denne kan trolig tenkes å være dårligere, da det er viktig med en nettleser som jevnlig oppdateres og tettes for sikkerhetshull.

Opera

Opera er på mange måter en veldig god kandidat til hvilken nettleser du bør velge. På 2000-tallet var den et godt alternativ til Chrome og Firefox, men interessen dabbet jevnlig av, og i løpet av de siste årene har de gjenskapt seg i et nytt image. Nå skiller Opera seg mer ut fra konkurrentene ved at den fokuserer på blant annet innebygd ad blocker, batterisparing og gratis VPN. Denne vil altså ikke vise deg reklame på nettsider du besøker (til tvil for alle som lever av å skrive på internett), og hjelpe laptoper med å bruke mindre batteri. Hvorvidt den er god på å spare batteri er jeg ikke helt sikker på, men det er altså en av funksjonene den har satset på i det siste. VPN til brukere er også kjekt for de som ønsker å skjule hva de driver med, eller ønsker å unngå regionsperrer hos for eksempel Netflix eller lignende.

Safari

Safari er den innebygde nettleseren hos iOS (Mac), iPhone og iPad. Den fungerer godt her, men mange velger å heller installere Chrome på disse dingsene. Safari er forsåvidt en helt grei nettleser uten de helt store positive eller negative sidene, så den fungerer altså helt greit.

 

Så, hvilken nettleser bør du velge?

Nå har du fått litt informasjon om de tilgjengelige alternativene, så her er det fritt frem for å velge den som passer behovet ditt best. Generelt sett anbefales Chrome til «folk flest», som bare er ute etter en rask og enkel nettleser som gjør jobben sin greit. Dersom innbygd ad block og VPN frister bør man gå for Opera, men både Firefox og Chrome kan enkelt også få dette ved at man installerer tilleggsfunksjoner, såkalte «add-ons» til nettleseren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation