Hvilken nettleser bør du velge

For å surfe på internett trenger man en nettleser, men hvilken skal man egentlig velge? Veldig mange bruker fortsatt Internet Explorer, men det finnes mange bedre alternativer tilgjengelig, og her skal vi gå gjennom de mest populære, de nyttigste og de beste nettleserne, slik at du selv kan velge hvilken som passer aller best for deg.

Før vi går over alle i detalj kan jeg raskt gå gjennom mine egne observasjoner, basert på besøk på nettsidene mine. De siste 50 000 klikkene har vist at folk bruker følgende:

  • Chrome (63 %)
  • Firefox (16 %)
  • Internet Explorer (4 %)
  • Safari ( <1 %)
  • Ellers går det i diverse mobile nettlesere, som Mobile Safari, Samsung Browser og lignende.

Chrome

Google sin Chrome har raskt tatt over den største andelen av nettleserbruk i verden, og er trolig den objektivt beste nettleseren. Det er både enkelt og raskt å tilpasse nettleseren til eget bruk, enten ved hjelp av de tusenvis av tilleggsfunksjoner man gratis kan laste ned fra nettbutikken, eller de andre tusenvis av temaene som kan gjøre Chrome mer personlig. Chrome er rask, bruker lite kraft fra datamaskinen, og har et minimalt og enkel design. Hva er det å ikke like?

Mozilla Firefox

Firefox hadde sin storhetstid før Chrome ble populært, og var på den tiden den aller beste nettleseren. Nå har derimot Chrome tatt kronen, men som statistikken viser er det fortsatt mange som sverger til den brennende reven (meg selv inkludert). Også her har man et enormt utvalg med tilleggsfunksjoner fra nettbutikken, som også her er helt gratis. Det er ikke like enkelt å lage eller laste ned temaer til Firefox som Chrome, men ellers er de to nettleserne veldig like.

Nå om dagen er fortsatt Firefox en god nettleser, men den krever litt mer ressurser av datamaskinen enn det Chrome gjør.

Internet Explorer

Selv om Internet Explorer har blitt bedre med årene, er den fortsatt et par hakk dårligere enn både Firefox og Chrome. Det er rett og slett ingen store fordeler med IE fremfor en av disse andre, og den eneste grunnen til at mange fortsatt bruker det er ene og alene at dette kommer som standardnettleser på de aller fleste datamaskiner.

Netscape Navigator

Også denne nettleseren var noe populær på 90-tallet, men nå er det nesten 10 år siden siste oppdatering, og det er derfor best å holde seg vekk fra denne nettleseren. I løpet av alle disse årene har vi fått HTML5 og andre fine funksjoner for å vise nettsider, og derfor er det ikke lurt å gå for en utdatert nettleser. Sikkerheten hos denne kan trolig tenkes å være dårligere, da det er viktig med en nettleser som jevnlig oppdateres og tettes for sikkerhetshull.

Opera

Opera er på mange måter en veldig god kandidat til hvilken nettleser du bør velge. På 2000-tallet var den et godt alternativ til Chrome og Firefox, men interessen dabbet jevnlig av, og i løpet av de siste årene har de gjenskapt seg i et nytt image. Nå skiller Opera seg mer ut fra konkurrentene ved at den fokuserer på blant annet innebygd ad blocker, batterisparing og gratis VPN. Denne vil altså ikke vise deg reklame på nettsider du besøker (til tvil for alle som lever av å skrive på internett), og hjelpe laptoper med å bruke mindre batteri. Hvorvidt den er god på å spare batteri er jeg ikke helt sikker på, men det er altså en av funksjonene den har satset på i det siste. VPN til brukere er også kjekt for de som ønsker å skjule hva de driver med, eller ønsker å unngå regionsperrer hos for eksempel Netflix eller lignende.

Safari

Safari er den innebygde nettleseren hos iOS (Mac), iPhone og iPad. Den fungerer godt her, men mange velger å heller installere Chrome på disse dingsene. Safari er forsåvidt en helt grei nettleser uten de helt store positive eller negative sidene, så den fungerer altså helt greit.

 

Så, hvilken nettleser bør du velge?

Nå har du fått litt informasjon om de tilgjengelige alternativene, så her er det fritt frem for å velge den som passer behovet ditt best. Generelt sett anbefales Chrome til «folk flest», som bare er ute etter en rask og enkel nettleser som gjør jobben sin greit. Dersom innbygd ad block og VPN frister bør man gå for Opera, men både Firefox og Chrome kan enkelt også få dette ved at man installerer tilleggsfunksjoner, såkalte «add-ons» til nettleseren.

Få 1TB gratis lagringsplass på Google Drive

Google Drive er en tjeneste som lar deg lagre og synkronisere filer over internett, altså en typisk skylagringstjeneste. Den er koblet mot tidligere Google Documents, Gmail og Google Photo, og i utgangspunktet får hver bruker 15GB gratis lagringsplass på Google Drive når man lager en konto. Dette er kanskje mer enn nok for folk flest, men for oss som virkelig liker å ha backup av alt, blir dette i det minste laget.

Heldigvis har Google kommet med et tilbud som lar oss få mer lagringsplass uten å betale for det, og det er ikke snakk om småtterier heller. Nei, ved å bidra til å gjøre Google Maps bedre kan man få en permanent oppgraderingen på Google Drive som lar deg få hele én TB ekstra lagringsplass. For den som ikke har full kontroll over begrepet TB, så snakker vi altså om en terrabyte, eller 1000 gigabyte om du vil.

Om man skal ha like mye lagringsplass uten å benytte seg av dette tilbudet, må man punge ut med omtrent $10 hver måned. Denne permanente oppgraderingen på Google Drive-kontoen er altså ikke helt verdiløs, og hvis man allerede betaler for en terrabyte ekstra lagringsplass, kan man i utgangspunktet spare nesten en tusenlapp i året på dette trikset.

Så enkelt får du 1TB ekstra lagring

For å få den ekstra lagringsplassen trenger man å bli medlem av «Lokale eksperter«. Dette er en ny Google-funksjon hvor de oppfordrer folk til å bidra med ny informasjon på Google Maps, og bli belønnet for det. For å få tilgang til den ekstra lagringsplassen trenger man å komme til bidragsnivå 4, noe som tilsvarer 200 poeng på Lokale eksperter-siden. Du kan lese mer om hvordan du får poeng nedenfor.

Lokale eksperter

Om du skulle klare å samle hele 500+ poeng havner du på nivå 5, noe som gir deg muligheten til å teste nye Google-produkter før folk flest, noe som trolig betyr invitasjoner til nye betaarrangementer. Det er uvisst om det også er snakk om fysiske dingser som skal testet, men det hadde jo uten tvil vært kult for de som har bidratt såpass mye.

De andre brukernivåene gir også ulike fordeler, men etter min mening er ingen av disse veldig interessante, og det kan virke som de er myntet på USA i første omgang.

Poenget med Lokale eksperter-programmet er å få lokalbefolkningen til å bidra med nyttig informasjon om hjemstedet deres. Dette gjør det lettere for turister og tilreisende å finne den informasjonen de trenger, uten å måtte forlate kartet. Her kan man altså hjelpe til med å gi turister bedre informasjon samtidig som man jobber seg opp mot den gratis lagringsplassen på Google Drive.

Slik får du poeng på Lokale eksperter

For å komme i gang med å sanke inn poeng må man først og fremst melde seg opp som en lokal ekspert. Det kan du gjøre ved å følge denne linken. Her bruker man bare den vanlige Google-kontoen sin for å knytte den opp mot Lokale eksperter, så er man klar i løpet av noen få sekunder. Når dette er i orden er neste steg å bevege seg over til Google Maps og begynne dugnadsjobben. Her får man poeng hver gang man forbedrer tjenesten, og følgende ting gir deg ett poeng hver:

  • Laste opp et bilde av et sted.
  • Oppdatere kontaktinformasjonen på et sted.
  • Legge til et nytt sted.
  • Skrive en anmeldelse av et sted.
  • Svare på spørsmål om steder du har vært.

Man får altså ett poeng for hver av disse tingene, men man har mulighet til å få opptil fem poeng per sted. Man kan altså oppdatere kontaktinformasjonen (som å legge til nettadresse eller telefonnummer), skrive en god anmeldelse av steder, og laste opp tre bilder fra besøket for å oppnå til sammen fem poeng fra dette stedet.

For å få 1TB gratis lagringsplass på Google Drive trenger man altså 200+ poeng, og dersom man klarer å få full pott på hvert sted er det snakk om å gjøre dette på 40 ulike steder. Det er altså en del jobb, men dersom man bor i en by eller på et tettsted går det overraskende fort å samle inn et par hundre bilder av ulike butikker og tjenester. Om man er litt lur snapper man også et bilde av åpningstidene eller kontaktinformasjonen også, så får man et bonuspoeng om denne kan oppdateres i forhold til hva som står på kartet. Min erfaring er at veldig mange oppføringer der har feil åpningstider, eller til og med feil telefonnummer!

Man kan gjøre det hele fra datamaskinen, eller bruke appen Google Maps til Android eller iOS. Personlig synes jeg applikasjonen er bedre tilpasset for å legge til nye bidrag enn det nettsiden er, spesielt med tanke på hvor enkelt det er å laste opp bilder av steder mens man faktisk er ute og tar bildene, men dette er bare min personlige preferanse.

Se gjerne Google sin egen video om prosjektet for litt mer informasjon:

Lær et nytt språk uten å forlate PC-stolen

Noen gang hatt lyst til å lære deg et nytt språk? Hva med spansk? Eller kanskje tysk? Italiensk? Jeg er i alle fall glad i å prøve å lære meg nye språk, og har prøvd ut mye av det som er å finne av hjelpemidler på internett. Det er mye bra, men også mye dårlig, og i dette innlegget tenkte jeg å dele noen tips med alle som har lyst til å lære seg et nytt fremmedspråk uten å punge ut flere tusenlapper på kurs eller privattimer.

Det er klart at man ikke blir like god av å snakke med seg selv foran datamaskinen som man blir av å kommunisere med noen som faktisk snakker språket til dagligdags, så benytt muligheten til å reise og prøve deg frem, hvis du har muligheten.

Lær et nytt språk med Duolingo

Når jeg skal lære et nytt språk er Duolingo et av favorittverktøyene mine. Det er en 100 % gratis nettside som gir gode oppgaver i en rekke språk, og lar deg lære nye gloser og strofer mens du samler poeng. Det er litt «spillifisert», så det blir fort mer morsomt enn andre lignende nettsider. Ved å løse oppgaver får man erfaringspoeng, og det er enkelt å sammenligne seg med venner, familie eller kollegaer.

Jeg pleier ofte å glemme å gjøre litt hver dag, men heldigvis får jeg en daglig e-post av Duolingo som maser på at jeg må jobbe med språket mitt. For meg er det helt genialt, da jeg prøver å gjøre minst én oppgave hver dag, slik at det setter seg i hjernen på lang sikt. Det er selvfølgelig ikke noe problem å slå av denne varslingen når den begynner å bli plagsom.

Lær et nytt språk med Duolingo.

Lær et nytt språk med Duolingo.

Duolingo har også et par ulemper, og den største er at det fort blir sikkerlig vanskelig. Det er klart, det er jo vanskelig å være et nytt språk, men Duolingo er altfor pirkete på at setningen skrives helt korrekt, og derfor er det fort gjort å føle at man er elendig når man i realiteten kun hadde et par små skrivefeil. Samtidig er det veldig lite informasjon om hvordan ting faktisk bøyes, hvilke regler som må føles, og lignende, så det er aller best å kombinere Duolingo med en lærebok som gir en grei innføring i grammatikken.

Nå for tiden tilbyr Duolingo klassikere som spansk, tysk, portugisisk, italiensk og fransk, men det er nylig dukket opp en hel rekke nye språk som svensk, irsk, ukrainsk og polsk. Det er stor overvekt av europeiske språk, og nokså lite asiatiske eller afrikanske språk for øyeblikket. De jobber likevel med å få ut nye språk, så smør deg med litt tålmodighet, så dukker nok det språket du er ute etter opp.

Som nevnt ovenfor er det helt gratis, så du har ingenting å tape på å prøve Duolingo. Det finnes både som applikasjon til nettbrett og mobil, eller en PC-utgave som kjøres fra nettleseren.

Pimsleur – for deg som vil lære å snakke et nytt språk

Pimsleur er et annet program som er veldig populært for å lære seg språk på, og det er veldig annerledes fra Duolingo. Istedenfor å skrive, lese og uttale fokuserer Pimsleur kun på det muntlige. Det er i bunn og grunn lydfiler hvor de sier setninger som du skal gjenta. Til tross for at det høres veldig simpelt ut har Pimsleur en god formel som gjør det lett å lære nye ting. Ta en leksjon om dagen, så lærer du et nytt språk på noen få måneder! Det er jo en god deal.

Pimsleur er dermed litt mer gammeldags enn Duolingo, men fungerer veldig godt for dem som lærer best på denne måten. Det koster også noen kroner, men er etter min mening vel verdt pengene. Man kan kjøpe Pimsleur hos for eksempel CDON.

Mange oppfordrer til å gjøre en leksjon med Pimsleur mens man kjører bil, men personlig holder jeg meg unna det, for både bilkjøring og det å lære et nok språk krever for mye konsentrasjon til at jeg kan gjøre begge tingene samtidig uten at det blir trafikkfarlig.

Når du begynner å kunne språket

Når man er på et nivå hvor man begynner å kunne språket er det viktig å flytte seg vekk fra slike tjenester og over til organiske metoder for å utvikle språket sitt. Det kan være snakk om å lese nettaviser på språket, prøve å finne noen som snakker det språket som er villige til å prate litt med deg, eller rett og slett reise en tur til det landet og prøve å unngå å måtte ty til engelsk når du prater med dem.

Å gjøre dette gir deg en mye bedre flyt i språket, og man lærer ekstremt godt av denne måten. Problemet er bare at man trenger visse forkunnskaper, men det er jo ikke noe problem når man har Duolingo og Pimsleur! Lykke til!