Sparetips for studenter som lever på stipend

Det kan være skikkelig vanskelig å få stipendet til å strekke til når man skal betale både husleie, mat, klær og alt annet man trenger for i overkant av 7 000kr utbetalt i måneden. Det er ikke rart at de fleste som studerer må ha en deltidsjobb ved siden av, men det er langt ifra umulig å overleve med kun stipendet. I denne artikkelen har vi samlet en del gode sparetips for studenter som lever av stipendet.

Å kutte ut alle unødvendige utgifter er uten tvil det punktet de aller fleste studenter kan bli flinkere til, som å la være å kjøpe ting som nye spill, mye klær eller lignende. Med både bursdag og jul hvert år går det an å vente med slike innkjøp og heller ønske seg dem som gaver, og dermed ta mye bedre kontroll over de få inntektene man har.

Kjøp pensumbøkene så billig som mulig

Det er ofte veldig dyrt å kjøpe nye pensumbøker, og bøker for hvert semester kan fort koste et par tusen kroner. Det kan være en del å spare på å se etter bruktbøker, eller rett og slett bestille bøkene på internett fremfor å kjøpe dem hos den lokale bokforretningen. Her kan du lese en egen artikkel om hvordan du kan skaffe pensumbøker så billig som mulig.

Dette er ikke noe man sparer så altfor mye på hvert enkelt semester, men i løpet av en grad på 6 semestre blir det fort noen tusenlapper spart til sammen.

Minimér utgiftene på mat og dagligvarer

Mat og dagligvarer er for de aller fleste den største utgiftsposten på studentbudsjettet, og for de aller fleste går det et par tusenlapper på mat i måneden. Det er derimot godt mulig å spise nokså billig uten at det går på bekostning av kostholdet, men det krever litt innsats.

Først og fremst bør man selvfølgelig minimalisere hvor mye penger man bruker på å kjøpe ferdigmat, både fra restauranter, pizzeriaer og halvfabrikata som Fjordland. Å lage maten fra bunnen av er veldig mye billigere, spesielt om man lager litt større porsjoner om gangen. Det er veldig enkelt å lage opp middager til fire dager, hvor man fryser ned tre porsjoner til senere.

Å kjøpe billigprodukter fra First Price, Coop sin billigmerkevare og lignende er også noe som kan spare deg for veldig mye penger i lengden. Veldig mange av disse produktene er minst like gode som de mye dyrere konkurrentene, og da er det ingen grunn til å kjøpe en boks mais til 13kr istedenfor en til 2kr. Her bør man prøve ut de ulike billigproduktene hos de ulike kjedene, så finner man raskt et godt alternativ man liker like godt som de dyre merkevarene.

Om du har noen gode venner kan det også anbefales å invitere til middag, hvor dere roterer på hvem som skal lage middag til de andre. Ikke bare er det billigere å spise flere sammen (ettersom man kan lage ting fra bunn av uten å ha mange råvarer ekstra), men man får også noen ferdigmiddager i lag med gode venner.

Bruk den billigste strømleverandøren

Om du må betale egen strøm er dette en veldig enkel måte å spare litt penger på. Det er ingen kvalitetsforskjell på strømmen man får levert, så det er absolutt ingen fordeler ved å ikke gå for den aller billigste strømleverandøren. Det er gratis å bytte leverandør, og man kan gjøre det hele veldig enkelt over internett. Bruk fem minutter til å lete etter den billigste leverandøren, så sparer du deg fort for alt mellom et par tiere og en femtilapp i måneden! Ikke noe man blir rik av, men alle monner drar.

Den enkleste måten å finne den billigste strømleverandøren på er ved å gå til denne nettsiden. Her fyller man ut adressen sin, så får man tilbud av alle de ulike strømleverandørene i nærheten. Da er det ekstremt enkelt å sjekke hvilken leverandør som gir deg det beste tilbudet!

Bytt til et billig mobilabonnement

For mange er mobilutgiftene en stor del av budsjettet, og dersom man ikke har bindingstid kan man spare store summer på å gå for det billigste alternativet. Om man ikke trenger mye datatrafikk trenger ikke mobilabonnementet å koste mer enn en hundrelapp i måneden, og da kan man ringe og tekste så mye man vil innenfor landets grenser.

Vi anbefaler å sjekke ut Chilimobil. De er nokså ukjente, men gir veldig gode priser, ingen bindingstid, og god Telenor-dekning som gir deg 4G stort sett overalt. Passer perfekt til studenter som vil ha et billig mobilabonnent med en del datatrafikk! De vant dessuten en Best I Test-kåring hos VG i januar, så her får man mye for pengene.

Vær prisbevisst når du kjøper deg noe

Spontankjøp er ofte veldig dyre, og som regel er det litt penger å spare på å bruke litt tid på å sjekke ut hvor du kan skaffe produktet du har tenkt å kjøpe så billig som mulig. Det finnes mange tjenester for å gjøre dette enkelt, som for eksempel Prisjakt.no. Der skriver man inn tingen man har tenkt å kjøpe, så gir den en full oversikt over hvilke nettbutikker som har denne billigst. Det er ikke alltid det er billigere på nettet enn i butikken, men her får man den fordelen at man fort kan sammenligne prisen hos 10-20 ulike nettbutikker, og da er det store odds for at i alle fall én av disse har produktet inne til en lavere pris, selv når man regner med fraktkostnadene.

Kutt ned bensinforbruket

Det koster mye penger å kjøre bil, og som student merker man fort at pengene forsvinner om man bruker bilen aktivt. Ved å kutte ned hvor mye man kjører kan man spare penger direkte ved å bruke mindre bensin, samtidig som man sparer utgifter på forsikringen ved at man trenger en lavere årlig kilometerstand. Dersom man kan klare seg uten bil er dette uten tvil det beste alternativet, men det er jo ikke mulig for alle.

Se etter en billigere forsikring

Forsikringer er noe som fort koster en del penger, både innboforsikring, reiseforsikring og ikke minst forsikring til bilen. Det er relativt enkelt å bytte forsikringsselskap, og det kan fort være at man får redusert de månedlige utgiftene med en hundrelapp eller to ved å bytte. Vi kan anbefale å sjekke ut Nemi forsikring.

 

Har du noen flere sparetips for studenter? Bruk gjerne kommentarfeltet for å dele de med andre lesere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation