Slik kan du bytte julegaver

Det er ingen skam i å bytte julegaver man ikke er fornøyd med, og å skulle bytte gavene har blitt mer eller mindre vanlig hos de fleste familier. Det er jo bedre å bytte inn julegaven til noe man virkelig får bruk for, fremfor å ha en dings eller klær liggende bakerst i skapet i noen år før det går i søpla.

Men hvilke krav har du egentlig når det gjelder bytterett? Faktisk har man ingen lovfestede krav, så butikkene har alt på stell dersom de nekter deg å bytte julegaver. Dette er derimot ikke normen, og de aller fleste butikkene strekker seg langt for å la deg få bytte julegavene dine. Om butikken derimot ikke lar deg bytte julegavene har man altså ikke noe man skulle sagt, men de aller fleste er veldig hjelpsomme.

Les også: Julegaver til den som har alt.

Om man vil bytte julegaver bør man være så raskt ute som mulig, helst i romjula. En del butikker lar deg også bytte varene fram til rundt midten av januar, men jo tidligere ute man er, jo større er sjansene for at man får byttet gavene.

Har du tenkt å bytte julegaver i år?

Har du tenkt å bytte julegaver i år?

Fremgangsmåte for å bytte julegaver

Når du skal bytte gavene er det viktig at de ikke er åpnet eller slitt, og at originalemballasjen føler med. Mange produkter som spill eller DVD-er har en egen plastforsegling, og denne bør ikke være brutt hvis man vil bytte gaven.

Den enkleste måten å bytte julegaver på er ved å spørre om de som har gitt deg gaven fikk med en byttelapp. Veldig mange butikker legger med disse automatisk når de selger produkter i desember, og på denne står det som regel hvilke vilkår som gjelder for bytte. Som oftest er det en viss tidsramme, og krav om at julegaven ikke skal ha vært i bruk eller blitt slitt. Her er det mange ulike regler/vilkår fra de ulike butikkene, og i utgangspunktet må man følge disse for å få byttet varen.

Om man ikke har en byttelapp kan ofte kvitteringen være nok, da denne er et bevis på at gaven faktisk er kjøpt i den butikken.

En del butikker lar deg også bytte julegaver uten noen form for kvittering eller byttelapp, og for å få byttet varen kan man enkelt henvende seg i skranken. Eksempler på butikker som tilbyr dette er blant annet Elkjøp.

Når man bytter julegaver kan man ikke forvente å få penger, og i prinsippet er det snakk om å bytte én vare mot en annen vare i samme prisklasse. Det er som regel også mulig å kjøpe en dyrere gave, og betale mellomlegget selv. Noen butikker tilbyr også muligheten til å få en tilgodelapp, slik at du kan handle i butikken med denne på et senere tidspunkt.

Kort oppsummert: Man har ingen krav på å få byttet varer, men de fleste butikker lar deg gjøre det. Ta med byttelapp eller kvittering dersom du har det tilgjengelig, så er det størst sjanse for å få byttet julegaven.

Gi bort det du ikke får byttet

Det er altså ikke alt man får byttet, spesielt hvis emballasjen er brutt, eller butikken ikke lar deg få byttet den. Om man ender opp med en gave man virkelig ikke trenger, finnes det alltid noen andre som har bruk for dem. Bruktbutikker og «Gis bort» på Finn.no er gode steder for å kvitte seg med unyttige gaver, og hva er vel bedre enn å kunne la andre få glede av noe som ellers ville råtnet bort i skapet?

Egne regler for produkter kjøpt på internett

Når man kjøper julegaver på internett er det egne regler som regler som gjelder, ettersom man får angrerett på alle fjernkjøp. Denne lar deg returnere ethvert kjøp innen 14 dager etter at man har mottatt den, men i utgangspunktet er det kun den som har bestilt varen som kan gjøre dette. Merk at de fjorten dagene begynner å løpe når varen hentes på postkontoret, ikke når man åpner den under treet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation