Hvilken nettleser bør du velge

For å surfe på internett trenger man en nettleser, men hvilken skal man egentlig velge? Veldig mange bruker fortsatt Internet Explorer, men det finnes mange bedre alternativer tilgjengelig, og her skal vi gå gjennom de mest populære, de nyttigste og de beste nettleserne, slik at du selv kan velge hvilken som passer aller best for deg.

Før vi går over alle i detalj kan jeg raskt gå gjennom mine egne observasjoner, basert på besøk på nettsidene mine. De siste 50 000 klikkene har vist at folk bruker følgende:

  • Chrome (63 %)
  • Firefox (16 %)
  • Internet Explorer (4 %)
  • Safari ( <1 %)
  • Ellers går det i diverse mobile nettlesere, som Mobile Safari, Samsung Browser og lignende.

Chrome

Google sin Chrome har raskt tatt over den største andelen av nettleserbruk i verden, og er trolig den objektivt beste nettleseren. Det er både enkelt og raskt å tilpasse nettleseren til eget bruk, enten ved hjelp av de tusenvis av tilleggsfunksjoner man gratis kan laste ned fra nettbutikken, eller de andre tusenvis av temaene som kan gjøre Chrome mer personlig. Chrome er rask, bruker lite kraft fra datamaskinen, og har et minimalt og enkel design. Hva er det å ikke like?

Mozilla Firefox

Firefox hadde sin storhetstid før Chrome ble populært, og var på den tiden den aller beste nettleseren. Nå har derimot Chrome tatt kronen, men som statistikken viser er det fortsatt mange som sverger til den brennende reven (meg selv inkludert). Også her har man et enormt utvalg med tilleggsfunksjoner fra nettbutikken, som også her er helt gratis. Det er ikke like enkelt å lage eller laste ned temaer til Firefox som Chrome, men ellers er de to nettleserne veldig like.

Nå om dagen er fortsatt Firefox en god nettleser, men den krever litt mer ressurser av datamaskinen enn det Chrome gjør.

Internet Explorer

Selv om Internet Explorer har blitt bedre med årene, er den fortsatt et par hakk dårligere enn både Firefox og Chrome. Det er rett og slett ingen store fordeler med IE fremfor en av disse andre, og den eneste grunnen til at mange fortsatt bruker det er ene og alene at dette kommer som standardnettleser på de aller fleste datamaskiner.

Netscape Navigator

Også denne nettleseren var noe populær på 90-tallet, men nå er det nesten 10 år siden siste oppdatering, og det er derfor best å holde seg vekk fra denne nettleseren. I løpet av alle disse årene har vi fått HTML5 og andre fine funksjoner for å vise nettsider, og derfor er det ikke lurt å gå for en utdatert nettleser. Sikkerheten hos denne kan trolig tenkes å være dårligere, da det er viktig med en nettleser som jevnlig oppdateres og tettes for sikkerhetshull.

Opera

Opera er på mange måter en veldig god kandidat til hvilken nettleser du bør velge. På 2000-tallet var den et godt alternativ til Chrome og Firefox, men interessen dabbet jevnlig av, og i løpet av de siste årene har de gjenskapt seg i et nytt image. Nå skiller Opera seg mer ut fra konkurrentene ved at den fokuserer på blant annet innebygd ad blocker, batterisparing og gratis VPN. Denne vil altså ikke vise deg reklame på nettsider du besøker (til tvil for alle som lever av å skrive på internett), og hjelpe laptoper med å bruke mindre batteri. Hvorvidt den er god på å spare batteri er jeg ikke helt sikker på, men det er altså en av funksjonene den har satset på i det siste. VPN til brukere er også kjekt for de som ønsker å skjule hva de driver med, eller ønsker å unngå regionsperrer hos for eksempel Netflix eller lignende.

Safari

Safari er den innebygde nettleseren hos iOS (Mac), iPhone og iPad. Den fungerer godt her, men mange velger å heller installere Chrome på disse dingsene. Safari er forsåvidt en helt grei nettleser uten de helt store positive eller negative sidene, så den fungerer altså helt greit.

 

Så, hvilken nettleser bør du velge?

Nå har du fått litt informasjon om de tilgjengelige alternativene, så her er det fritt frem for å velge den som passer behovet ditt best. Generelt sett anbefales Chrome til «folk flest», som bare er ute etter en rask og enkel nettleser som gjør jobben sin greit. Dersom innbygd ad block og VPN frister bør man gå for Opera, men både Firefox og Chrome kan enkelt også få dette ved at man installerer tilleggsfunksjoner, såkalte «add-ons» til nettleseren.

Spar penger ved å kjøpe pensumbøker på internett

Til tross for at det er gratis å studere ved høgskoler og universiteter her i Norge, koster pensumbøkene man trenger flesk. Om man studerer de fagene som krever svindyr litteratur kan man i verste fall regne med å måtte punge ut flere tusenlapper på pensumbøker per semester, men heldigvis er det mulig å spare litt penger ved å handle smart.

Les også: Sparetips for studenter – få stipendet til å strekke til.

Det er ingen hemmelighet at pensumbøkene er dyrere hos den lokale bokforretningen i nærheten av campus. En nødvendig pensumbok kan fort koste i underkant av tusenlappen, men dersom man sjekker ut mulighetene for å kjøpe pensumbøker på internett kan man være heldig og spare store summer i det lange løp. Besparelsen per bok er ikke all verdens, men jeg har personlig opplevd å spare mellom to og tre hundre kroner på visse bøker. Det er ikke uvanlig at man trenger bortimot ti bøker i løpet av et semester, og her snakker vi altså om to tusen kroner! Det er klart at det kun gjelder noen få bøker, men som regel er pensumbøkene minst 50 til 100 kr billigere om man bestiller dem over internett.

Kjøp billige pensumbøker på internett.

Kjøp billige pensumbøker på internett.

Så hvorfor kjøper ikke alle bøkene på internett? Grunnen er at man tror at det tar mye lenger tid. Det er klart at man ikke får bøkene med det samme, slik man får i bokhandelen, men de aller fleste pensumbøkene man bestiller kommer frem i posten i løpet av bare noen få dager. Dersom det er en «sjelden» bok som nettleverandøren må bestille kan det derimot ta en ukes tid, så da får man nesten avgjøre hvorvidt det er verdt de få hundrelappene man sparer.

Slik kan du kjøpe pensumbøker på internett billig

Nå er det jo ikke slik at enhver bokhandel på internett er billigere enn alle bokhandlerne i nærheten av campus, men dersom man vet hvor man skal lete er man nesten garantert å finne dem billigere. Min favoritt for å finne billige pensumbøker er Adlibris. De har et enormt utvalg (faktisk sier de at de har Norges største utvalg), i tillegg til at de har en pensumgaranti. Alle som registrerer seg som studentkunder får dessuten gratis frakt, og som oftest er bøkene fremme i løpet av to-tre dager! Der finner man stort sett alle bøkene man trenger, uansett om pensum er på norsk, engelsk eller andre språk.

Andre alternativer er CDON. De har også et veldig godt utvalg, og har dessuten veldig mange bøker på svensk og dansk.

Det kan også lønne seg å sjekke ut nettsidene til Ark. De har ingen pensumgaranti, men ofte selger de pensumbøker på salg, og jeg har flere ganger funnet bøkene jeg trenger billigst hos Ark.

Ovenfor har du tre gode alternativer til hvor du kan kjøpe billig pensumlitteratur, og personlige erfaringer tilsier at de som oftest er billigst hos en av disse nettbutikkene. For å få den beste prisen bør man sjekke opp bøkene man trenger h0s alle tre aktørene, så kan man se hvor det totalt sett blir billigst å handle fra.

Kan man kjøpe pensumbøker i utenlandske nettbutikker?

Dersom man har pensum som er på engelsk eller andre språk kan det friste å bestille bøkene fra nettbutikker som holder til i utlandet, men det er ikke ofte at det lønner seg. Her snakker jeg stort sett av personlige erfaringer, ettersom jeg ikke har sjekket det veldig godt opp i ettertid, men nesten alltid har jeg funnet bøkene billigere hos Adlibris eller CDON enn jeg har hos f.eks Amazon eller på eBay. Mye av grunnen er at bøker er avgiftsfritt i Norge, samt at det er hard konkurranse om å vinne kunder til å kjøpe pensumbøker, så som oftest er de billigere fra norske nettbutikker.

Les mer: Slik kjøper du pensumbøker billigst mulig.

Fitbit Blaze – det kraftigste treningsarmbåndet

Fitbit har lenge vært ledende innenfor treningsarmbånd, og deres nyeste og kraftigste treningsarmbånd går under navnet Fitbit Blaze. Dette armbåndet kombinerer det aller beste av Fitbit-teknologien sammen med nyttige smartklokkefunksjoner, og sammen blir det en veldig god miks for deg som vil ha et utrolig bra treningsarmbånd med alle detaljene du trenger for å ha treningen under kontroll.

Les også: Derfor bør du kjøpe et aktivitetsarmbånd.

Fitbit Blaze har en rekke målere, og dette blir automatisk sammensatt til nyttig statistikk som gir deg full kontroll. Den følger kontinuerlig med på puls, steg, distanse og søvnmønster, og ved å se ned på armbåndet kan du alltids se hvor mye du har beveget deg i løpet av dagen, eller hvor mange kalorier du har forbrent på treningsøkten. Det er enkelt å sette seg opp mål som man kan jobbe mot – enten det gjelder å bevege seg et visst antall skritt i løpet av dagen, eller forbrenne et visst antall kalorier i løpet av treningsøkten. Underveis kan man hele tiden få oversikt over hvor langt unna målet man er, så er det enkelt å vite om man snart er ferdig med treningsøkten, eller om man burde være på treningssenteret litt lenger.

f5ada72632eb2f45d9ecabf8574e86b3

Fitbit Blaze gjør det mer aktiv i hverdagen

Det geniale med Fitbit Blaze (og de andre treningsarmbåndene fra Fitbit generelt) er et de er veldig flinke til å motivere til å holde seg aktiv i hverdagen. Den er ikke redd for å si ifra hvis man har vært altfor stillesittende i løpet av dagen, og da er det jo bare å gå seg en liten tur for å komme seg nærmere dagens mål. Med et slikt treningsarmbånd blir de aller fleste litt mer aktive, enten det er snakk om å bevege seg litt mer mens man er på jobb, eller kanskje blir man flinkere til å ta trappene istedenfor heisen.

Treningsarmbåndet føler også med på søvnmønsteret ditt, og sier ifra hvis du har sovet utrolig, brukte lang tid på å sovne, eller våknet tidligere enn planlagt. Dette er kanskje ikke så altfor nyttig i seg selv, men dersom man legger merke til et mønster kan man fort finne ut om man sover dårlig som konsekvens av dagens. Ofte viser deg seg at personer sover dårlig når de har spist for mye og beveget seg for lite, og dette finner man raskt ut ved å se søvnstatistikken sammenlignet med bevegelsesstatistikken sin. Dersom man sliter med å våkne om morgenene har også Fitbit Blaze en nyttige alarmfunksjon hvor den vibrerer helt til man slår den av. For mange fungerer dette bedre enn klassiske lydalarmer, i tillegg til at man slipper å vekke eventuelle sengepartnere.

Fitbit Blaze under trening

Når man skal på treningssenteret er Fitbit Blaze en god erstatning til en personlig trener, og hvert femte sekund sjekker den hvordan det står til med pulsen din. Man velger enkelt nok hvilken type trening man gjennomfører på displayet, enten det er snakk om jogging, styrketrening eller sykling, så finner den automatisk frem målene du satte deg tidligere for å motivere deg til å klare dem. På denne måten er det også veldig enkelt å sjekke hvordan man gjorde det på nåværende treningsøkt sammenlignet med en tidligere økt, og grafer og statistikk viser også fremgangen mellom hver gang man trener.

Synkronisert opp mot mobilens GPS fungerer den også veldig godt for å planlegge og gjennomfører turer eller joggeøkter, og gir deg komplett oversikt over hvor langt du beveget deg, hvor mange skritt du gikk, og hvor mange kalorier du forbrant av økten.

Også en smartklokke

Fitbit Blaze er ikke bare et treningsarmbånd, det er også en godt fungerende smartklokke med nyttige funksjoner som å svare på telefonen, styre musikkavspillingen, lese notater, og lignende. Touchskjermen lar deg styre alt sammen, og med batteritid på opptil fem døgn trenger man heller ikke å lade armbåndet like ofte som andre smartklokker.

68fea2849e6f8e0745a19e6cea1450d5

Selve klokka kommer med reimer i flere ulike farger, men det er også enkelt og relativt billig å kjøpe ekstrareimer for å få klokka til å passe stilen din. Her kan man bytte ut den vanlige plastarmbåndene med lær eller metall for litt ekstra estetikk.

Bør man kjøpe Fitbit Blaze?

Fitbit Blaze er et veldig kraftig treningsarmbånd, men det er ikke alle som har bruk for alt dette. Dersom man bare er ute etter kjernefunksjonene til Fitbit uten alle smarttelefonelementene kan Fitbit Charge være et godt alternativ. Her har man litt færre funksjoner, men til gjengjeld koster den omtrent halvparten av en Blaze.

Fitbit Blaze koster rett under 2 500kr, og kan kjøpes hos Coolstuff ved å klikke her.

De beste brettspill til hytta

Når man skal på hyttetur er brettspill en sikker vinner – uansett om man reiser i påska, vinterferien eller om sommeren. Det blir garantert bedre stemning om alle legger vekk mobiler, nettbrett og laptoper og heller finner frem et godt brettspill man kan kose seg med, og nedenfor har vi samlet en liste over gode brettspill til hytta.

Artikkelen er sortert slik at vi starter med de klassiske brettspillene vi anbefaler til hytteturen, og går over på litt mer avanserte og unike brettspill mot slutten.

Klassiske brettspill til hytta

De klassiske brettspillene er kanskje ikke de mest spennende, men de har blitt klassikere av en god grunn. De er stort sett nokså rettferdige, og ganske enkle å komme i gang med.

Scrabble Original

Scrabble er et klassiske spill de aller fleste har brukt flere titalls timer på allerede, og det er ikke uten grunn. Her kan hele familien samles rundt bordet og bygge ord, i tillegg til å lære seg nye ord, eller avsløre folk som prøver å finne på tulleord! Her får man over 100 bokstavbrikker, og målet er å bygge opp ord av brikkene man har fått utdelt, enten vertikalt eller horisontalt.

Scrabble Original er alltid en vinner på hytta!

Scrabble Original er alltid en vinner på hytta!

Den forsvunne diamanten

Den forsvunne diamanten er uten tvil en av de mest populære brettspillene, og er gøy for hele familien selv om den primært er for barn og unge. Her gjelds det å finne frem til diamanten som ligger skjult, for deretter å ta den med seg til Kairo eller Tanger. Hver runde av spillet er nokså rask, så dette passer hvis man trenger å slå i hjel litt tid mens potetene koker, eller før man skal legge barna.

Risk

Risk var en av de aller første strategispillene som ble sluppet, og det er fortsatt en av de mest populære. Her skal man samle opp en hær og erobre verden! Spiller krever mye taktikk og en god porsjon flaks, men fører garantert til en god kveld på hytta hvor alle kan kose seg med strategispillet. Om man er skikkelig slu kan man rotte seg sammen med en venn eller to for å skrive ut en annen, for så å bryte alliansen når du har bygd opp hæren din tilstrekkelig!

Om originalen blir for kjedelig finnes det diverse utgaver av spillet som er basert på samme oppskriften, men satt i andre univers. Hva med å erobre et helt solsystem i Star Wars Risk, eller ta kontrollen over Middle-Earth i Ringenes Herre Risk?

Bezzerwizzer

Kongen av quizspill! Her har man over 5 000 spørsmål i 20 ulike kategorier, så man skal spille veldig lenge før man ender opp med å få like spørsmål. En del spørsmål kan være nokså vanskelige, så dette er ikke akkurat det beste valget for deg som skal spille med en del barn, men passer derimot veldig godt for ungdom og voksne.

Monopol

Monopol er trolig det aller mest spilte brettspillet i norske hytter, så vi skal ikke bruke mye tid på å skrive om spillet. Som de aller fleste vet er poenget å kjøpe opp eiendommer og forretninger, bygge hus og hotell, og få motstanderne til å havne på eiendommene dine slik at de må betale deg et gebyr.

Vi har derimot et godt tips til deg som har tenkt å kjøpe Monopol: sjekk ut utgaven med elektronisk styrt bank! Denne lar deg overføre penger digitalt, og man spiller å bruke så mye tid på å telle og dele ut penger. Dette gjør spillet mye raskere og mer intenst, i tillegg til at hoderegningen kan få seg en velfortjent pause.

hasbro_-_monopoly_no_refresh-31707906-5030310-org

Andre gode brettspill til hytteturen

Spillene nedenfor er ikke klassikere, men likevel veldig gode spill vi anbefaler å sjekke ut. Her har vi noen artige og unike spill, i tillegg til de mest populære spillene som har dukket opp det siste tiåret.

Ticket to Ride

Ticket to Ride har fått utrolig mye god kritikk de siste årene, og blir trolig en av fremtiden klassikere. I tillegg til å ha solgt flere hundre tusen spill har det også vunnet brettspillbransjens aller mest prestisjetunge pris – Spiel der Jahres. Man kan være alt fra 2 til 5 spillere, og poenget er å bygge opp en sammenhengende togrute gjennom USA. Om du heller vil spille med Europa finnes det en variant som heter Ticket to Ride Europe, som i bunn og grunn er veldig likt, men selvfølgelig andre toglinjer.

Cards Against Humanity

Cards Against Humainty (eller Politisk Ukorrekt som den norske versjonen heter) har blitt veldig populært de siste åra, men passer ikke for alle. Her skal man bruke kortene man får utdelt til å lage drøye setninger, og de som kommer med de villeste og beste påstandene vinner spillet! Dette passer best for ungdom eller unge mennesker som skal kose seg på hytta, men er ikke så veldig lurt å dra opp sammen med småbarn eller besteforeldre.

cards_against_humanity_uk_edition-27556473-2778853823-

Det kjekke med dette spillet er at det er nokså billig, og dersom man trenger flere kort kan man alltids kjøpe kortpakker som inneholder omtrent hundre kort hver.

Det burde man jo vite

Quizspill er alltid gøy, men ofte blir det veldig vanskelig når man får spørsmål om fagfelt man ikke kan stort om. Brettspillet Det burde man jo vite har derimot over 400 spørsmål om ting man faktisk burde vite. Her trenger man sjeldent å svare at man ikke har peiling, for de aller fleste spørsmålene er faktisk ting man egentlig burde vite. Høres det enkelt ut? Om du tenker det, så tar du feil. Spørsmålene er nemlig ofte utrolig vanskelig til tross for at man egentlig vet svaret når man får høre det. Det blir garantert en slager, ettersom alle sitter der og frustrerer seg over at de ikke kommer på svaret.

04f9bffd5a2a420de8997e474238bb8d

 

Etterpåklok

Etterpåklok er et quizspill med en stor tvist. Her får man fem spørsmål om gangen, og skal svare på alle tre. Personen som leser opp spørsmålene skal deretter fortelle deg hvor mange rette du hadde, men du får ikke vite hvilke du tok feil på. Herfra skal neste person prøve å svare på de fem spørsmålene, men vet altså ikke hvilke svar som må byttes ut. Her er det minst like viktig å være flink til å bløffe som det er å kunne svare på spørsmålene, så dette spillet er morsomt selv for dem som ikke har tusenvis av funfacts lagret i hjernehinnen.

Brettspillet Etterpåklok koster bare 199kr, så dette er uten tvil noe man burde ha liggende på hytta.

Tremannssjakk

Sjakk for tre personer? Ja, du leste riktig. Denne artige tvisten på det klassiske spillet gjør at det er helt andre taktikker for å vinne, og her må man uten tvil lage seg en god strategi for å stikke av med seieren. Dersom man ikke føler at man har en stor sjans til å vinne kan man alltids rotte seg sammen med en medspiller for å kvitte seg med sistemann før dere braker løs én mot én.

Det kan være litt vrient å komme seg ordentlig inn i tremannssjakk, men etter et par-tre runder får man dreisen på reglene. Tremannssjakkbrett med brikker får man kjøpt hos Coolstuff for omtrent 500kr.

bb30c607ec23f0c91540a664d9ffb336

Sjakk for tre personer om gangen.

Vi håper du får fått noen gode tips til brettspill til hytta, og hvis du har noen andre tips er det bare å fyre løs i kommentarfeltet! I tillegg til å ha brettspill på hytta er det selvfølgelig obligatorisk å ha en kortstokk eller to liggende, og kombinert med et par av disse brettspillene er man garantert en fin hyttetur.

4 nyttige gadgets til turen

Vi mennesker har vært glade i friluftsliv i alle år, og vi nordmenn er ikke noe annerledes. Med dagens teknologi trenger man derimot ikke nødvendigvis å leve som i gamledager selv om man er ute på en tur i marka eller på fjellet, og det er mange nyttige gadgets til turen som får det hele til å være en mye bedre opplevelse. Nedenfor har vi skrevet om fem favoritter som alltid blir med på tur, og som gjør turlivet noen få hakk lettere.

LifeStraw

LifeStraw er en skikkelig kul gadget til turen. Dette er i bunn og grunn et stort sugerør, men det inneholder et filter som gjør at man blir kvitt bakterier og andre mikrober når man drikker vann. Med denne kan man trygt drikke vann rett fra elver, innsjøer og bekker uten å være redd for å bli syk! Den fungerer derimot ikke for å filtrere vekk salt, så hold den vekk fra havet.

Vi har skrevet en hel artikkel om LifeStraw Go tidligere, så hvis du er interessert i å lese om hvordan det fungerer anbefaler vi å sjekke ut artikkelen.

Skaff deg kule gadgets til turen! Her ser du LifeStraw Go.

Skaff deg kule gadgets til turen! Her ser du LifeStraw Go.

Prisen på LifeStraw er litt under 300kr, og ett enkelt sugerør holder til 1 000 liter. Her kan man altså drikke store mengder vann uten å måtte gjøre annet enn å gi sugerøret et raskt vask i litt vann.

Solcellelader til mobilen

Man bruker kanskje ikke mobilen så all verdens når man er ute på tur, men likevel tømmes de for strøm i løpet av toppen noen få dager. Å ha tilgang til mobil er derimot gull verdt, spesielt i nødsituasjoner hvor man trenger å kontakte noen. Det er selvfølgelig mulig å ta med en powerbank, også kjent som nødbatteri, men dersom man reiser på sommerhalvåret hvor det er godt med sol kan en solcellelader til mobilen være minst like genialt.

Solcelleladere til mobiltelefoner kommer i flere ulike størrelser fra et deksel dekket i solcellepaneler til større dingser som man kobler opp mot mobilen. Solcelledekselet er helt genialt ettersom man alltid kan ta det med seg, og i tillegg til å være nokså lite er det også ganske billig. Det er klart at det ikke holder like lenge som et ordentlig solcellepanel til mobilen, og dersom man har tenkt å være ute i lengre perioder kan det være verdt å bruke et par hundrelapper ekstra på å kjøpe en skikkelig solcellelader til mobilen.

Uansett om man går for deksel eller skikkelig lader er det et kjøp man ikke kommer til å angre på, og gir mobilen et nytt liv i løpet av turen!

Vanntette futteraler

Vi bor jo tross alt i Norge, og da er det ingen hemmelighet at det er store sjanser for at man opplever regn i løpet av turen. Å gå våt er forferdelig, men det blir enda kjipere om man klarer å ødelegge kameraet, mobilen eller nettbrettet på grunn av alt regnet. Et par vanntette futteraler er derimot alt man trenger for å sikre seg mot dette, og med en pris på 49kr og oppover for en futteral er det en billig forsikring mot å ødelegge tingene sine.

Vanntette futteraler sikrer elektronikken din.

Vanntette futteraler sikrer elektronikken din.

Lommedusj

En lommedusj er omtrent det man forventer at det er – en slags pose som får plass i lomma, men som kan bli stor nok til å romme nok vann til en rask dusj. Man trenger ikke å gjøre mer enn å henge den opp, fylle den med vann, og bruke ventilen for å velge hvor sterk stråle man vil ha. Strålen blir selvfølgelig aldri like god som den i dusjen hjemme, men det er en god erstatning når man er ute på tur.

Man kan la lommedusjen stå i sola for å varme seg opp, og selve dingsen er selvfølgelig mørk slik at vannet blir varmt raskest mulig. Prisen ligger på omtrent 250kr, og er helt fantastisk når man har vært utendørs i noen få dager.

 

Derfor bør du kjøpe aktivitetsarmbånd

Aktivitetsarmbånd har blitt veldig populært om dagen, og det er mange gode grunner til å kjøpe aktivitetsarmbånd dersom man ønsker å bli bedre trent, gå ned i vekt, eller bare få bedre kondisjon.

Et aktivitetsarmbånd er en dings som ligner veldig mye på en pulsklokke, men har litt andre funksjoner. Mange utgaver minner veldig om smartklokker ved at man kan koble dem opp mot telefonen, men rene aktivitetsarmbånd har ikke alle de fancy funksjonene. Prismessig ligger de på alt fra omkring en femhundrelapp for et greit treningsarmbånd, eller noen få tusenlapper for de dyre modellene som også fungerer som smartklokker.

Hovedfunksjonene til aktivitetsarmbånd er å ha oversikt over hvor mye man faktisk mosjonerer hver dag. Ofte er det enkelt å glemme hvor mye diverse ting faktisk gjør for mosjonen, som hvor mange skritt på gikk når man skulle på butikken, eller hvor mange kalorier man forbrente når man støvsugde huset. Det er også mulig å bruke den til å overvåke treningsøkter, selv om de ikke er spesielt nøyaktige på hvor mye energi man bruker ved sturketrening.

Du holder full oversikt over hvor mye du beveger deg

Alle aktivitetsarmbånd kommer med en innbygd skritteller som gir deg full oversikt over hvor mye man faktisk beveger seg i løpet av en dag. Det er veldig kjekt å få oversikt over de dagene man er litt latere enn det man egentlig burde, og selv de enkleste aktivitetsarmbånd har mulighet til å gi deg dagsmål som du kan jobbe mot. Dette dagsmålet kan for eksempel være på 10 000 skritt, noe som er den anbefalte minstemengden man bør bevege seg daglig. Om man kommer hjem fra jobb og ser at man mangler 4 000 skritt for å nå målet sitt, kan det være en ekstra motivasjon for å ta seg en ettermiddagstur.

Med grafer er det veldig enkelt å se hvordan man ligger an i forhold til andre dager, og det er en morsom måte for å se hvordan fremgangen din er.

Slik kan et treningsarmbånd se ut.

Slik kan et treningsarmbånd se ut.

Du kan overvåke søvnmønsteret ditt

Søvn er en viktig del av psykisk helse ved siden av mosjon, og med full søvnovervåking kan man se hvor lang tid man bruker på å sovne, hvor urolig man sover, og hvor mange ganger man våkner i løpet av en natt. All denne teknologien følger med treningsarmbåndet! Det er ikke hvert eneste treningsarmbånd som kommer med denne teknologien, men samtlige Fitbit- aktivitetsarmbånd gjør det.

Når man har fått en viss inntekt i søvnmønsteret sitt kan man ta grep for å forbedre den, og bruke informasjonen fra treningsarmbåndet for å måle hvorvidt disse grepene faktisk fungerer i praksis.

Det er fullt mulig å gå med aktivitetsarmbånd hele dagen

I motsetning til hva mange tror er det ingenting i veien for å bruke aktivitetsarmbånd hele dagen, og ikke kun når man er ute på joggetur eller på treningssenteret. Dette gjør det hele veldig genialt, for selv om det er viktig å trene, er den normale mosjonen man får via hverdagslige aktiviteter like god som mange treningsøkter. En skikkelig husvask kan fort brenne like mange kalorier som når man sykler på en ergometersykkel, og med et aktivitetsarmbånd kan man overvåke det nøyaktige utbyttet fra slike aktiviteter.

Det hele styres fra mobilen

All informasjonen fra treningsarmbåndet synkroniseres automatisk opp mot smarttelefonen din, og det er via denne du får full inntekt i aktiviteten din. De fleste aktivitetsarmbånd kommer også med egne brukerkontoer på nettsider som lar deg kommunisere med andre, og ha topplister hvor man ser hvor mye aktivitet man er i, i forhold til venner, familie eller kollegaer.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe aktivitetsarmbånd

Aktivitetsarmbånd kommer som sagt i alle slags prisklasser, og har en rekke ulike funksjoner. Dersom du vil ha et lite, billig aktivitetsarmbånd som likevel har alt man trenger av kjenefunksjoner, så anbefaler vi Fitbit Flex. Denne er veldig liten, gir deg full oversikt over hvor mye du beveger deg, hvor godt du sover og alt annet man forventer av et treningsarmbånd. Den mangler dessverre klokke eller funksjoner som lar deg styre mobilen fra armbåndet, og dersom man trenger det må man litt opp i pris.

Et litt kraftigere aktivitetsarmbånd er Fibit Charge HR. Denne gir en del ekstrafunksjoner som mangler i Flex, som blant annet pulsmåler, statistikk direkte på skjermen og CallID som lar deg sjekke hvem som ringer mobilen din! Om man skal gå all in kan vi anbefale det kraftigste aktivitetsarmbåndet av alle – Fitbit Blaze. Les eget innlegg om Fitbit Blaze ved å klikke her.

5 måter å få passive inntekter på

Passive inntekter er måter man får inn penger på konto jevnlig uten at man legger inn noe mer arbeid enn når man utfører selve oppgaven. Jobb én gang, og få en strøm med penger hver måned fremover. Det er mange måter å skaffe seg passive inntekter på, og i denne artikkelen skal vi ta for oss noen greie måter man kan få ordnet seg en strøm av passive inntekter.

Mange passive inntekter krever en viss startkapital for å komme i gang, mens andre er gratis. I artikkelen har vi med begge deler, men det er slett ikke umulig å tjene passive penger uten all verdens med startkapital.

1) Lag en nettside om en produkt du er interessert i

Dersom du har en spesiell hobby eller interessefelt, er det gode muligheter for å bygge opp en nettside rundt denne og tjene litt penger på den. Utgangspunktet er enkelt nok at man bygger opp en hel nettside, jobber med å promotere den, og lar den tikke inn med annonsekroner hver måned fremover. Å tjene gode penger på noe slikt krever veldig mye innsats, men det er ingenting i veien for å lage en nettside om en hobby man har, fylle den med relevante annonser og la folk klikke seg innom siden din når de trenger informasjon om det du har skrevet om.

For å komme i gang trenger man litt startkapital (noen få hundrelapper), men det er også mulig å gå for en fullstendig gratis løsning dersom man ønsker det. I utgangspunktet bør man kjøpe seg webhosting og et domene for å få en god nettside, men dersom man vil ha det gratis kan man vurdere en av mange aktører som tilbyr gratis webhosting. Når man skal kjøpe domene anbefaler vi å sjekke ut Namecheap. Namecheap er ledende på domenesalg, og prisene er ekstremt gode! Jeg har kun gode erfaringer med dem, så kjør på! Til webhosting anbefales Hostgator, en billig og stabil webhost som jeg selv har vært kunde hos i mange år.

2) Mikrostockfotografering

Når man driver med mikrostockfotografering laster man opp bilder man har tatt til et nettverk hvor de jobber for å selge disse. Hvert bilde kan selges mange ganger, og man har dermed muligheten til å få jevnlige salg over lang tid. Man kan jobbe skikkelig hardt med å laste opp flere hundre bilder i løpet av kort tid, og lene seg tilbake og se at pengene tikker inn daglig. Når bildet først er lagt ut for salg ligger det der for evig, og et godt bilde kan i beste fall gi deg noen kroner hver eneste måned i mange år fremover.

Selve salget av bilder foregår via en tredjeparts nettside, som blant annet Dreamstime. Her kan man både kjøpe og selge mikrostockfotografier, og jeg har selv lastet opp noen få bilder der, selv om jeg ikke har tjent mange kronene på disse.

Mikrostockfotografering er en god måte å få passive inntekter på!

Mikrostockfotografering er en god måte å få passive inntekter på!

Mikrostockfotografering er derimot ikke så enkelt som det høres ut som, og dersom man vil ha gode inntekter av det krever det at man er flink til å ta bilder, og gjerne laste opp haugevis av bilder. Det er langt ifra slik at man blir rik av å laste opp et titalls bilder, men når man først har knipet flere tusen blir det fort snakk om en del kroner inn på konto i måneden.

Det er gratis å komme i gang med mikrostockfotografering, men for å få greie bilder krever det at man har et brukbart kamera. Man trenger ikke en speilrefleks til mange titusener, men et mobilkamera blir derimot fort litt for dårlig.

3) Driv utleie av boliger

Denne krever selvfølgelig en veldig stor startkapital, men er et veldig god eksempel på passive inntekter. Her kjøper man et hus eller en leilighet, og leier den ut på en langtidskontrakt. Som regel er leieinntektene høye nok til å betale både avdrag og renter på boliglånet, samt kommunale avgifter, samtidig som man sitter igjen med en liten slant i lomma. Det er uten tvil veldig store summer i å eie flere boliger som man leier ut, men problemet for de aller fleste her er altså at det krever enorme summer med startkapital for å komme i gang.

4) Lag en YouTube-kanal

YouTube er den aller største nettsiden for å se videoer på internett, og det er veldig enkelt å koble YouTube-kontoen sin opp mot et annonsenettverk for å vise en liten reklame før hver video. Dersom man lager noen skikkelig gode videoer kan man fort tjene en del passive inntekter, og jo flere visninger man får, jo mer penger tikker inn hver måned.

Det kan være litt vanskelig å komme i gang med YouTube, spesielt med å skaffe visninger til de første videoene sine. Hver eneste video vil derimot gi noen flere nye subscribers, slik at hver nye video man laster opp trolig blir sett av flere mennesker. En god del visninger vil også komme fra folk som søker etter videoer fra temaet du har laget en video av, så dersom man har flaks kan man få tusenvis av visninger uten å gjøre all verdens innsats.

For å begynne med YouTube trenger man egentlig ikke stort annet enn en datamaskin, og dersom man skal filme i virkeligheten trenger man åpenbart et videokamera eller et webkamera. Det er mange som laster opp spillvideoer, og da trenger man jo ikke noe ekstrautstyr utenom datamaskinen sin.

Inntektspotensialet på YouTube ligger omtrent på $1 per 1 000 visninger, så dersom man får én million visninger på en populær video får man omkring 6 000kr. Med en god del flaks og mye hardt arbeid kan man bygge opp en god strøm av passive inntekter fra YouTube, men dette er sjeldent den enkleste måten å bygge opp passive inntekter på.

5) Bygge opp provisjon fra nettsider hvor man verver folk

En rekke nettsider tilbyr en provisjon av at man verver nye folk som kjøper ting eller tjenester fra firmaet deres, og det er ingen ting i veien for å bygge opp en grei passiv inntekt fra dette. Her må man finne sin egen nisje, og en kreativ måte for å verve folk til nettsidene. Mange kombinerer dette med å bygge en egen nettside eller drive en blogg, hvor de da skriver om nettsiden de vil ha folk til å bruke.

For å tjene penger på denne måten bør man finne seg en nettside som tilbyr en viss prosentandel på alle fremtidige salg av personer man verver, og dersom man finner noen gode kunder som kjøper derfra jevnlig vil man få en god strøm av passive inntekter.

En smart koffert gjør flyreiser enkelt og moro!

Å reise kan by på mye stress når man er på flyplassen, og oftere enn vi liker å innrømme blir bagasjen plassert på feil fly, eller forsvinner av andre grunner. De aller fleste av oss bruker vanlig kofferter når vi er ute og reiser, men dagens teknologi har også påvirket kofferter, og det har begynt å dukke opp flere typer smart kofferter! En smart koffert er i utgangspunktet en vanlig koffert, men med nyttige funksjoner som lar reisen bli en mer behagelig opplevelse. De ulike koffertene har litt ulike funksjoner, men GPS er veldig vanlig, slik at man aldri trenger å bekymre seg over hvor kofferten har blitt av. Digital lås styrt av mobilen, ladestasjon til dingsene sine og ikke minst innebygd vekt er noen få av de andre funksjonene man typisk får med en smart koffert.

Bluesmart koffert

Bluesmart koffert er en av de beste smarte koffertene man får tak i, og har en rekke nyttige dingser. Kofferten rommer 34 liter, så den passer veldig godt til weekendturer til storbyer, men blir trolig litt liten om man skal reise til syden i en uke eller to. Selve kofferten bruker Bluetooth for å kommunisere med mobiltelefonen din, og fungerer med både iOS og Android. Det er ikke alle mobiler som er kompatible, men de fleste nyere modeller fungerer.

Om du skulle være glemsk og legge igjen kofferten inne i en butikk, i bilen eller hvor som helst ellers begynner mobilen din å motta varsler om at den er glemt, så finner man i alle fall ut av det raskt. Derfra kan man bruke GPS for å sjekke nøyaktig hvor den ble glemt igjen. Ikke bare er det genialt for glemske personer som roter vekk kofferten, det kan også fungere godt mot tyveri, da man hele tiden får opp GPS-signaler som sier ifra hvor den befinner seg.

Istedenfor å ha en vanlig lås bruker man mobilen for å låse opp kofferten, så på denne måten er man sikker på at ingen får tak i bagasjen din. Låsen er dessuten TSA-godkjent, så man kan ta den med til omtrent hele verden uten problemer (dersom man har en ikke TSA-godkjent lås kan man risikere store problemer i tollen på vei inn til USA).

Gjør reisen enklere med en smart koffert!

Gjør reisen enklere med en smart koffert!

GPS inne i Bluesmart kofferten gir deg kartoversikt over hvor kofferten beveger seg til enhver tid. Det gjør det utrolig enkelt å finne ut av når den kommer frem på rullebåndet, så slipper man å stå i kø i lange stunder mens man venter på koffertene. Dersom man er redd for at kofferten skal veie for mye når man har fylt den med bagasje kan man når som helst løfte håndtaket samtidig som man ser på mobilskjermen for å se nøyaktig hvor mye den veier.

En siste genial funksjon med Bluesmart er at den har ladestasjon til elektronikk. Her kan man lade mobiler og nettbrett uansett hvor man befinner seg, og dersom man bruker kofferten som håndbagasje er det helt perfekt for å lade opp dingsene underveis på reisen. Dersom man har tenkt å bruke denne funksjonen på bilturer kan det kanskje være like godt med en mobillader til bilen, eller kanskje en lommebok med innbygd mobillader.

Man kan kjøpe en Bluesmart koffert hos Coolstuff. Der bestiller man den enkelt over internett, så henter man den på postkontoret sitt i løpet av de nærmeste dagene. Hvorvidt man får tak i Bluesmart koffert i noen fysiske butikker er litt usikkert, men det er ikke umulig at reisebutikker har noen stykker i varelageret.

Er smarte kofferter fremtiden?

Det er ingen tvil om at en smart koffert kommer til å bli standard i fremtiden, selv om det fortsatt er nokså ukjent for øyeblikket. Om ti år kommer sikkert alle og enhver til å ha en smart koffert, og da sitter vi og undrer oss over hvordan vi klarte oss uten! Når man først har brukt en smart koffert en stund blir man nesten helt avhengig, og da er det ikke lett å gå tilbake til vanlige kofferter igjen.

Per dags dato er det også et par ulemper med en smart koffert. Først og fremst er prislappen en del høyere enn på lignende kofferter, så det er ikke noe enhver barnefamilie som skal ut og reise kan ta seg råd til. For øyeblikket passer det kanskje best til folk som reiser en del, og dermed kan investere litt ekstra i en skikkelig god koffert. En annen ulempe er at de er litt tyngre enn vanlige kofferter, ettersom dingsene inne i den veier noen kilo til sammen. Forhåpentligvis kan vekten reduseres litt i fremtiden, slik at man ikke må bruke opp den lille vekten man får ta med på flyet på å ha med disse dingsene i kofferten.

Spill musikk i alle rom

Det er ikke lenger uvanlig å ha høyttalere i flere rom, enten man vil ha musikk mens man steller seg på badet, mens man lager man eller på soverommet. Tidligere har det ikke vært noen gode løsninger for å spille musikk i alle rom i huset, men i løpet av de siste årene har det kommet flere gode dingser som gjør dette veldig enkelt. Det beste er at det hele kan sentralstyres fra en mobil eller et nettbrett, så man trenger ikke å bære med seg og koble til musikkavspilleren fra rom til rom. Isteden kan man enkelt bruke appen for å skifte musikken fra stua til kjøkkenet, eller hvilket som helst rom man vil ha.

For å få musikk i alle rom finnes det flere ulike løsninger, og hvilke man bør gå for avhenger av hvorvidt man er villig til å bruke mye penger, og hvorvidt man allerede har høyttalere – eller om man ønsker å kjøpe et sett som kan plasseres rundt om i huset.

Chromecast Audio for deg som allerede har høyttalere

Dersom du allerede har høyttalere i flere rom er det beste og rimeligste alternativet Chromecast Audio. Denne dingsen fungerer enkelt nok ved at man kobler hver enkelt høyttaler opp mot et trådløst internett, så bruker man appen som medfølger for å velge hvor musikken skal spilles. Det beste med denne er at den koster under 400kr, så det er langt ifra dyrt å fikse seg et slikt oppsett. Man trenger altså å ha høyttalere fra før av, og alle anlegg kan kobles opp mot Chromecast Audio for å synkronisere dem. Man bruker enkelt nok den vanlige 3,5 millimeter lydutgangen, så absolutt alle lydanlegg fungerer sammen med Chromecast Audio.

Chromecast Audio.

Chromecast Audio.

Appen til Chromecast Audio finnes til både iOS og Android, og man trenger altså en smarttelefon eller nettbrett for å styre lyden eller skifte hvilke høyttalere som skal spille av musikken. Det er også mulig å spille av musikk på flere eller alle høyttalerne samtidig, noe som garantert blir en slager på fest!

Man kan enkelt bruke Chromecast Audio sammen med Spotify, og det følger dessuten med et tilbud til alle som kjøper dingsen om tre måneders gratis Spotify Premium! Når selve dingsen koster 400kr, og tre måneder Premium koster 99kr per måned, koster faktisk hele greia deg bare en hundrelapp dersom du uansett har tenkt å betale for Spotify Premium.

Per dags dato fungerer ikke Chromecast Audio sammen med Tidal, men det er ikke umulig at det kommer støtte for dette i fremtiden.

Samsung Multiroom for deg som vil ha best mulig kvalitet på lyden

Om du har litt mer penger til overs, og ønsker å få skikkelig kvalitet på musikken i alle rom, så er Samsung Multiroom et godt alternativ. Her kjøper man selve enheten som styrer alle sammen, og så mange ekstra høyttalere man måtte ønske seg. Også denne kan styres via en app, men den har også et eget display som lar deg ta kontrollen dersom du heller ønsker det. Med denne foregår alt trådløst via Bluetooth, og man kan forvente musikk med utrolig god lydkvalitet!

Samsung Multiroom gir deg musikk i alle rom i huset!

Samsung Multiroom gir deg musikk i alle rom i huset!

 

Guide: Få en smart TV for under 400kr

Dersom man ønsker seg en Smart-TV koster det gjerne flere titalls tusen kroner for en ny TV, men visste du at du enkelt kan skaffe deg en smart TV for under 400kr? Det virker kanskje for godt til å være sant, men fakta er at en liten dings som heter Chromecast kan plugges inn i en vanlig TV for å gjøre den til en Smart-TV. Man får mer eller mindre alle de samme funksjonene en vanlig Smart-TV gir deg, og dingsen fungerer med alle TV-er som har en HDMI-utgang.

Chromecast har solgt mange millioner utgaver i løpet av de få årene den har vært tilgjengelig, og mye av grunnen skyldes nok det enorme utvalget av apper. Her kan man laste ned apper til alle favorittstreamingtjeneste sine, spill, nettlesere og drøssevis av andre nyttige ting som kan brukes på TV-en!

Istedenfor å bruke en vanlig fjernkontroll fungerer mobilen eller nettbrettet ditt som fjernkontroll, så da slipper man å ha enda en ekstra fjernkontroll liggende på bordet. Og om du skulle rote den bort kan du alltids ringe fjernkontrollen for å finne den igjen.

Slik kommer du i gang med en smart TV for under 400kr

For å gjøre TV-en din smart for noen få hundrelapper må du først og fremst kjøpe deg Chromecast. Denne er utviklet av Google, og man kan kjøpe den hos de aller fleste elektronikkbutikkene. CDON selger den også for 399kr, så får du den i postkassa i løpet av noen få dager.

Når man har Chromecasten klar kobles denne inn i HDMI-kabelen på TV-en. I tillegg trenger den strøm, og man kan enten bruke et USB-uttak direkte i TV-en eller koble den til et vanlig strømstøpsel i veggen. Derfra trenger man bare å skifte HDMI-kanal til den som Chromecasten er koblet inn mot for å begynne installeringen. Denne sender deg videre til chromecast.com/setup hvor man synkroniserer Chromecasten opp mot mobilen eller nettbrettet sitt via en app som er tilgjengelig gratis. Dette er veldig raskt og enkelt, og med en gang man har synkronisert disse kan man bruke mobilen eller nettbrettet som fjernkontroll for Smart TV-en sin.

Man bestemmer selv om alle som er koblet opp mot det trådløse nettverket kan styre Chromecasten eller om kun autoriserte enheter (altså mobiler som er forhåndsgodkjente av deg) kan styre den.

Chromecast gir deg en Smart-TV til under 400kr.

Chromecast gir deg en Smart-TV til under 400kr.

Dette kan man gjøre med en smart TV med Chromecast

Det er mange som lurer på nøyaktig  hva man kan gjøre med en Smart-TV som man ikke kan med en vanlig, og med Chromecast kan man gjøre mer eller mindre alt de vanlige smarte TVene kan gjøre. Det finnes utrolig mange kjekke apps til Chromecast, og her har man alt fra musikkstreaming til spill direkte på TV-en. Da kan man altså bruke mobilen som kontroller mens man spiller på TV-en.

Det de aller fleste bruker en smart TV til er å streame, enten det er fra NRK, Netflix, Viaplay eller en annen strømmetjeneste. Det finnes egne apper for alle disse strømmetjenestene, i tillegg til apper for andre gratis strømmetjenester som YouTube. Spotify har også en egen app, så på denne måten kan man veldig raskt og enkelt spille av musikk fra TV-en.

Man kan også speile mobilen eller nettbrettet, slik at hele skjermen vises på TV-en. Her får man altså opp et speilbilde av mobilskjermen, og kan dermed bruke nettleseren eller hva man måtte ønske for å vise frem til alle i stua. Det er veldig genialt når man vil vise frem årets feriebilder, eller kanskje en liten videosnutt man så på Facebook.